Pravilno kuvanje pirinča

Pirinač se kuva u malo posoljenoj, trostruko većoj količini vode. Da bi zrna ostala bela i cela treba dodati nekoliko kapi limuna. Poseban ukus kao priloga dobija se kada se u vodu doda kokosovo brašno (50 g kokosovog brašna na 0,5 kg pirinča).

Da bi svako zrno pirinča bilo odvojeno, pirinač se zagreva- peče na podmazanom plehu, do pojave žute boje i dok ne ispari sva voda. Tada drvena kašika ostavlja jasan trag. Pirinač se zaliva duplom ili većom količinom zagrejane slane vode (2,5 ili 3 puta većom količinom vode), u zavisnosti od kvaliteta pirinča. Kada pirinač proključa, posuda se zatvara, grejno telo se isključuje i ostavi se da se pirinač omekša.

Pirinač se može napola skuvati unapred tako da priprema ručka ili večere traje kraće. Pirinač se procedi, ispere hladnom vodom i ostavi u frižider na temperaturi  od +8 stepeni  Celzijusa. Vodu u kojoj je pirinač kuvan treba iskoristiti za spremanje nekog jela, čorbe i sl. Jela. Pred služenje (uveče ili sutradan) pirinač treba ponovo staviti u ključalu vodu i skuvati do kraja.

3 comments on “Pravilno kuvanje pirinča

  1. Draga Jasna,evo moga iskustva sa pirincom.
    Moja mama je pirinac koristila u kuhinji.Sestra i ja smo obozavale narocito mamin PILAV, koga i danas neprevazidjeno sprema.
    Naucila sam od svoje mame da se pirinac pre kuvanja mora obavezno oprati u 5-6 voda,u protivnom kuvani pirinac ce se pretvoriti u skrobnu kasu.Mislila sam da to svi znaju, ali kada sam to u razgovoru jednom pomenula mojoj kumi,tada kao i ja mladoj domacici, ona je rekla:”Zasto mi to nisi ranije rekla?”Dakle, nekad treba reci i ono sto mislimo da se podrazumeva.Inace, danas moju kumu Dragicu cenim kao izuzetnu domacicu,ali me je drago sto sam svoje iskustvo o pirincu tada sa njom podelila,cime su prestale njene muke sa kuvanjem pirinca.

    Drugom prilikom,kod mene se zatekla moja prijateljica Marija, rodjena u Makedoniji gde se pirinac uzgaja i dosta koristi.Od nje sam naucila dve stvari kada je pirinac u pitanju.Kada je videla da pirinac stavljam u kljucalu vodu i potom stalno mesam da ne zagori,rekla mi je da pirinac slobodno stavim u potpuno hladnu vodu i da nista ne mesam,on ce se polako zagrevati,da ga kad provri kuvam na laganoj vatri i da se nece zalepiti za dno serpe.Nisam verovala,ali sam sledeci put bojazljivo to isprobala i zaista pirinac se skuvao, serpa nije zagorela.Hvala,Marija.
    Drugom prilikom,zatekla se kada sam za rucak spremala – djuvec.Posto se u Srbiji dosta koristi krompir,ima ga u izobilju i pri ruci u basti,a pirinac se kupuje,za djuvec sam kao i vecina komsinica,ne razmisljajuci tada o tome na ovaj nacin,spremila puno krompira i malo pirinca.Zacudjeno me pitala, zasto sam tako malo pirinca pripremila.Djuvec, rekla je, uvek podrazumeva dosta pirinca i malo krompira.Pomislila sam, pa moja porodica mozda zato nije bila ljubitelj ovog jela.Od tada, moj djuvec je socniji, ukusniji i manje suv jer ima manje krompira.
    Jos da Vam odam tajnu maminog pilava.Kada prodinstate crni luk na ulju, nekoliko minuta na to przite samo pirinac,da dobije kao pokoricu i da se svako zrno odvoji.Tek onda pocnite dolivanje supe na pirinac koji se vise ne moze slepiti.Gore kratko prokuvati,samo da provri i sto pre ubaciti u vrucu rernu.Shvatila sam to tek gledajuci mamu kako sprema pilav, zapisani recept nije mi uvek uspevao, a ona mi nikada na to nije skrenula paznju kao na malu kulinarsku tajnu jer to se – podrazumeva.Moja mama je to mislim naucila od njene voljene svekrve,moje bake,za koju je uvek imala reci hvale,ciju je sliku nosila u novcaniku i od koje je kao starije i iskusnije mnogo naucila i u kuhinji,ali i o musko-zenskim bracnim odnosima.
    Pozdrav svima od Ljilje.
    P.S. Obecavam za sledeci put recept za corbu, koji sam zapisala dok ga je pripremala jos davno moja baka Koja i koji kao sastojak ima – pirinac.

  2. Hvala Ljiljo što si podelila s nama tvoje iskustvo sa pirinčem. Uskoro očekujemo i tvoj recept za čorbu s pirinče. Puno pozdrava!!!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s